juli 12

Over geeks en nerds

De komende weken kan ik me heerlijk uitleven op het zomerprogramma voor een aantal leerlingen. Waar ik in het schooljaar me vooral bezig houd met het uitleggen van de stof die de scholen vereisen, mag ik nu zelf het lesprogramma gaan samenstellen. En door dat te doen merk ik dat ik toch wel een enorme nerd ben. (Of toch een geek?)

Want een aantal van mijn laatste geluksmomentjes bestonden uit het vinden van een goed Nederlands grammaticaboek (en daarin dan meteen de definitie van een zelfstandig naamwoord opzoeken), het tegenkomen van een hedendaags vervolg op ‘The Wonderful Wizard of Oz’ uit 1900, en het vinden van een zelfstudie methode Nederlands in het Spaans. Ik glimlach zelfs nu nog bij die herinneringen. En ik heb heel veel zin om komende week aan de slag te gaan met het maken van lesstof op basis van die boeken!

Maar om mij heen merk ik wel dat er toch minder enthousiast wordt gereageerd op mijn, natuurlijk veel te uitgebreid vertelde, belevenissen. Niet dat men het niet interesseert wat ik doe, hoor. De mensen in mijn omgeving zijn juist blij, dat ze zich er niet meer druk over hoeven te maken nu ze klaar zijn met school. En toen bedacht ik me dat ik hierin dus anders ben. Maar ben ik door mijn sterke interesses nou een geek of een nerd?

Dus heb ik het even opgezocht!
Hier zijn de definities (vertaald uit het Engels):
– Geek: iemand die enthousiast is over een bepaald onderwerp of werkgebied. Geeks houden van verzamelen. Ze verzamelen feiten en memorabilia die gerelateerd zijn aan het onderwerp waarin ze zich interesseren. Ze zijn geobsedeerd door de nieuwste, coolste, meest trendy dingen over hun onderwerp van interesse.
– Nerd: een intellectueel die van studeren houdt, gericht op één bepaald onderwerp of werkveld. Nerds richten zich op het bereiken van doelen en stoppen al hun energie in het verzamelen van kennis en vaardigheden.

Als ik deze definities lees, denk ik dat ik toch een nerd ben. Ik leer graag meer over taal en hoe om te gaan met leerlingen. En als ik hiermee bezig ben wil ik de beste manier vinden om de hoogst mogelijke doelen te behalen.
Maar aan de andere kant kan ik mezelf ook erg op de borst kloppen voor het vinden van het vervolg op ‘Oz’, Want die is nog niet uit in het Nederlands, en kan ik niet wachten om alle andere delen uit de serie te lezen. Dus memorabilia zijn ook wel mijn ding…

Ach, maar maakt het nou eigenlijk uit welk label ik op mezelf plak? Zolang ik geniet van mijn bezigheden en goed ben in wat ik doe, kan het niemand wat schelen welk naampje ik hoor te hebben. Als ik de leerlingen maar kan helpen en de doelen maar bereik.

Dus deze nerdy geek (of geeky nerd) gaat nu lekker verder met het uitpluizen van de Nederlandse grammatica zodat ik morgen weer een interessante les kan geven. En donderdagavond vind je mij voor de tv om de DWDD Summerschool met Paulien Cornelisse te kijken. Want, taal is zeg maar echt mijn ding!


Tags


You may also like

Oefen je toets

Oefen je toets

Steek een hart onder de riem!

Steek een hart onder de riem!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350