november 2

Hoe laat je spelletjes dansen?

Op dinsdagmiddag geef ik streetdance hier in het dorp. De acht kinderen waarmee ik werk zijn totaal verschillend en als ze samen in de danszaal zijn, is het een levendig groepje. Wat er wel eens voor zorgt dat de doelen die ik me heb gesteld niet altijd behaald worden.

In de weken dat we nu aan het oefenen zijn voor de voorstelling is het niet alleen voor hen hard werken geweest. Elke week heb ik weer nieuwe pedagogische trucjes uit de kast getrokken om ervoor te zorgen dat er straks in december een stuk dans te zien is dat het kijken waard is.

Al snel bleek boos worden niet genoeg te werken. Dus bracht ik er spanning in, gemengd met wat realiteit. Voor een tijdje waren ze enorm onder de indruk van het idee dat wel 100 (of meer) mensen naar hen zouden kijken wanneer we eindelijk echt op het podium zouden staan. Maar zolang ze die mensen niet in het echt hadden gezien, werkte deze aanpak ook niet lang.

Dus ben ik ze bij het hele proces gaan betrekken. Ik maak de grote lijnen zoals de dans, de kostuums, en alle organisatorische dingen zoals repetities en email contact. Maar zij hebben inspraak in hoe ze met hun partner opkomen, (Het woord partner kozen ze zelf!), waar ze staan op het podium (vooraan of achteraan) en welk plaatje op hun kostuum komt. Het bekend maken van hun partner deed ik aan de hand van een spelletje, en met het kostuums passen mogen ze mij straks vertellen of het lekker zit en danst, zodat ik kan kijken of er nog verbeteringen nodig zijn. Ze hebben (tot op zekere hoogte) inspraak en daardoor wordt dit hele project ook van hen. Wat hen nog meer motiveert.

Sinds ik met deze aanpak begonnen ben is de sfeer in de groep enorm veranderd. Ja, ze hebben nog steeds héél veel energie en streng zijn zal er altijd bij horen. Maar ze werken keihard voor de voorstelling en een van de jongens zei van de week: “Ik heb er zó veel zin in!” Een betere opmerking kan ik me niet wensen!

Dit soort situaties geven me enorm veel energie. Niet alleen om nog harder te werken aan de danslessen, maar ook om met de bijlessen en het huiswerk aan de slag te gaan. Want ondanks dat ik daar vaak een op een werk, kom ik ook daar problemen met de motivatie tegen. En ook daar heeft boos worden een houdbaarheidsdatum. En blijken humor en persoonlijke aandacht een veel grotere uitwerking te hebben en snel veel meer resultaten te boeken.

Ben je benieuwd naar hoe mijn dansers het doen? We treden 12 december 2015 op in de Muze in Noordwijk. Wij dansen in de middagvoorstelling om 13.30 en zijn de Spelletjes.
En wil je ook gemotiveerd en met plezier je huiswerk maken of hulp bij Nederlands, Engels of Spaans? Neem dan gerust contact met me op via mail of telefoon. info@juftienie.nl of 0618541612


Tags


You may also like

Oefen je toets

Oefen je toets

Steek een hart onder de riem!

Steek een hart onder de riem!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350