januari 13

In 4 stappen je doelen voor 2016 behalen!

Allereest, gelukkig nieuwjaar! 2016 is begonnen en we hebben weer 12 maanden voor ons waarin we alles kunnen behalen wat we maar willen. Alle wilde plannen die we bedenken kunnen werkelijkheid worden! Ik heb er zelf ook al een paar bedacht. Alle oude projecten afmaken, wat vaker gelukkig zijn en gezonder leven, zijn een aantal doelen die ik heb. En nu, aan het begin van januari, zie ik precies voor me hoe ik dat allemaal ga doen. Ik heb in mijn hoofd al plannen gemaakt en zie me al juichend staan op 31 december, met een opgeruimd huis, geweldig uiterlijk en knuffelend met mijn gezinnetje.

Maar ergens in mijn achterhoofd hoor ik dat kritische stemmetje dat me vraagt hoe het dan vorig jaar is verlopen. Want ik weet donders goed dat ik mijn doelen van het afgelopen jaar niet heb behaald. En dat ik over 6 maanden, of misschien al veel eerder, moedeloos sta te kijken omdat ik nog zeker niet op de helft ben van wat ik had gepland, en dat ik het op dat tempo ook helemaal niet ga redden voor het einde van het jaar.

Dus dit jaar ga ik dat stemmetje voor zijn en het goed aanpakken! En ik zal jullie vertellen hoe ik dat ga doen zodat het jullie ook gaat lukken!
Om mijn doelen te behalen ga ik me houden aan het 4 stappenplan. Vier stappen om een goed plan te krijgen waarmee je alle doelen gaat behalen. Hier komt ‘ie!

Stap 1: Stel concrete doelen
Ha! Hier ga ik al de fout in. De doelen die ik me heb gesteld zijn te vaag om te kunnen behalen. Die moet ik dus duidelijk omschrijven. Dat worden dus: alle oude projecten afmaken (deze lijst is te lang om hier neer te zetten, dus als je hem wilt lezen; laat maar weten!), minimaal vijf kilo afvallen, vaker leuke dingen doen met mijn gezin. Hier kan ik wel mee aan de slag.

Stap 2: Maak een plan van aanpak
Want het simpelweg opschrijven van doelen zorgt er nog niet voor dat je ze ook daadwerkelijk behaalt. Hoe wil je dat doen? En ook dat moet weer concreet.
Nou, daar gaan we: elke vrije avond die ik voor de tv heb, zit ik met een onafgemaakt project op schoot zodat ik naast het volgen van mijn favoriete programma ook wat nuttigs doe. Hiermee help ik mezelf ook met mijn gezondheidsdoel. Want met naald en draad in mijn hand is het moeilijker om die m&m’s gedachteloos in mijn mond te laten verdwijnen.

Stap 3: vind een partner in crime
Nou ja, niet in crime maar in doelen. Zoek iemand aan wie je jouw doelen vertelt en die met jou mee wil werken om ze te behalen. In het Engels heet het een accountability partner. Een partner aan wie je verantwoording aflegt. Dat kan iemand zijn die dezelfde doelen heeft of iemand die jouw doel zelf al behaald heeft of er juist veel van weet. Dus voor het doen van leuke dingen ga ik mijn man en dochtertje inschakelen. Want een gezinsuitje is precies wat ik nodig heb! En stiekem is een kind van anderhalf jaar veel beter in genieten dan een volwassene, dus ik ga het maar van haar afkijken.
Het allerbelangrijkste van jouw doelen partner is dat diegene je weet te motiveren om door te gaan op momenten dat je het niet meer ziet zitten. Wie dat is ligt compleet aan jouw persoonlijkheid. Je zult moeten bedenken of je juist die stok achter de deur nodig hebt, of de drill instructeur die je verder duwt, of juist de expert die je met uitleg en feiten weer weet te motiveren. Mijn advies is daarom: kies zorgvuldig!

Stap 4: doen!
Tja, en daar gaat de voorbereiding wel bij helpen maar het niet van je overnemen. Wat je ook doet ter voorbereiding, de enige manier om je doelen te behalen is je plannen daadwerkelijk uitvoeren. Dus begin zo snel mogelijk met de doelen die je hebt gesteld en het plan dat je hebt gemaakt. Zoek die juiste persoon, start vandaag al en pak je doelen en plannen er weer eens bij als je het even niet ziet zitten. Dat betekent voor mij dat ik straks bij het boodschappen doen de chips links ga laten liggen. Want wat je niet hebt kun je ook niet eten. En dan haal ik in plaats daarvan wel extra fruit!

 

Ik wens jullie allemaal heel veel succes met alles wat jullie willen bereiken het komende jaar. En mocht daar toevallig het doel ‘betere cijfers halen met Engels/Nederlands/Spaans’ bij zitten, dan bied ik me bij deze aan als doelen partner!


Tags


You may also like

Oefen je toets

Oefen je toets

Steek een hart onder de riem!

Steek een hart onder de riem!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350