Een term die je vanaf groep drie regelmatig tegen komt is automatiseren. Het snel kunnen opnoemen van de juiste antwoorden op sommen tot tien, tot twintig of de tafels (keersommen). Het ene kind lepelt ze zo op en de andere gebruikt nog graag de vingers om zeker te zijn van de uitkomst. En wanneer dat laatste het geval is, kunnen er problemen ontstaan. Die almaar groter kunnen worden naarmate de stof moeilijker wordt.
Als kind had ik ook moeite met het automatiseren van sommen tot 10, daarna tot 20 en later de tafels. Op de basisschool was ik een braaf meisje wat altijd deed wat de leerkracht van me vroeg. Ik zorgde niet voor problemen, kon met lezen goed meekomen en had soms wat hulp nodig bij rekenen. In mijn kinderdagboek las ik laatst dat ik rekenen helemaal niet leuk vond. De rest van de klas ging sneller, de juf kwam altijd extra bij mij en thuis moest ik ook sommen maken. Ik kreeg er een hekel aan. Vooral omdat er zoveel tijd in rekenen ging zitten dat ik niet meer lekker mijn favoriete boeken kon uitlezen. En die hekel is nooit helemaal weg gegaan. Op de middelbare school was wiskunde erg moeilijk en de rekentoets op de Pabo heb ik gehaald met extra bijles.
Maar doordat ik hier zoveel moeite mee had, heb ik wel een drive gekweekt om ervoor te zorgen dat ik anderen met dit probleem zo goed mogelijk kan helpen. Ik weet, door mijn opleiding, dat mijn reken carrière veel soepeler had kunnen verlopen als ik het automatiseren beter onder de knie had gehad. Als er in mijn jeugd goed gekeken zou zijn naar mijn niveau, er extra oefeningen en spelletjes met me zouden zijn gedaan en men er zeker van was dat ik de stof begreep voordat we doorgingen, dan zou mijn reken carrière veel glansrijker zijn verlopen. Iets wat ik de jeugd van nu erg gun.
Want als deze kinderen begeleid worden door Juf Tienie en ze het automatiseren straks helemaal beheersen, gaan de tafels er makkelijker in, worden de vraagstukken op de middelbare school begrijpelijker en hebben ze later misschien nét dat beetje meer keuzemogelijkheid wanneer ze hun vervolgopleiding kiezen. Hun rekenvaardigheid houdt hen dan niet meer tegen om te worden wat ze willen zijn. En nóg later maakt die extra oefening misschien nét het verschil bij de quizvragen op de spelletjesavond en winnen ze de eerste prijs!